به مناسبت ماه رمضان و به دعوت مجله شنبه نینوا میهمان میزگردی صمیمی با حضور مدیر شتابدهنده قرآنی اسلامی شفق جناب آقای صمیمی و تعدادی از استارتاپ های فعال درزمینهٔ مذهبی بود. در این میزگرد مسائلی مرتبط با استارتاپ های مذهبی عنوان و بررسی شد.
مجتبی شایسته مدیر محصول نینوا در پاسخ به این سؤال که آیا بنیانگذاران استارتاپ های مذهبی باید خودشان هممذهبی باشند گفت: استارتاپ مذهبی میتواند برپایه یک مسئولیت اجتماعی پدیدار شود که بنیانگذاران آن دغدغه رفع این مسئولیت اجتماعی رادارند که لزوماً هم این افراد مذهبی نیستند. بر همین اساس مخاطبان استارتاپ های مذهبی هم افراد مذهبی نیستند. بهطور مثال قسمتی از جامعه هدف نینوا افرادی هستند که در طول سال ارتباطی با مذهب ندارند و برای ماه محرم و چند روزی نیاز به محتوای مذهبی دارند. به همین سبب مقیاس استارتاپ های مذهبی کمی فراتر از جامعه مذهبی است.
آقای صمیمی در ادامه در پاسخ به سؤال مراکت استارتاپ های مذهبی عنوان کردن: استارتآپهای مذهبی هم دنبال اثرگذاری روی زندگی مردم هستند اما روی ویژگیهای خاص خود و اصول خاصی هم تأکید میکنند. یکی از این اصول، استقلال مالی است؛ یعنی بدون چشمداشت به کمکهای حکومتی و نهادهای خاص میخواهند کار فرهنگی- مذهبی انجام دهند. دانش کارآفرینی نوین، روشهای جدید اثرگذاری و تولید ارزش را به ما نشان میدهد و توضیح میدهد که چگونه بادانش کارآفرینی میتوان اقدامات فرهنگی مقیاسپذیر انجام داد و نیازهای یک بازار و مشتریانش را پوشش داد.
در ادامه آقای شایسته به شرح مدل درآمدی استارتاپ های مذهبی پرداخت و عنوان کرد: ما در شرکت پنجره دهم مجموعهای از استارتاپ های مذهبی راداریم که بهصورت رایگان به مشتریان خدمات ارائه میکنند. صرفاً به این دلیل که فرهنگ مردم درزمینهٔ مذهب به این صورت هست که برای یک نیاز مذهبی نباید پولی هزینه کنند، برای خدمات مذهبی هم همین تصور رادارند که نباید هزینهای بپردازند. یک شخص در ماه محرم بدون اینکه هزینهای پرداخت کند به هیئت میرود از موعظههای سخنران استفاده میکند و حتی غذای نذری هم میگیرد، حالا من چطور باید این توقع را داشته باشم که همین آدم برای شنیدن همان صحبتها در یک اپلیکیشن موبایل پول پرداخت کنند. از طرفی فعالان مذهبی حاضر به سرمایهگذاری و یا حتی پرداخت کمکهای حمایتی در این استارتاپ ها نیستند بااینکه این استارتاپ ها میتواند چندین برابر تأثیر بیشتری در مخاطبهای خود داشته باشند. از طرفی گاهی که ما در یک اپلیکیشن مذهبی خودمان، سایر اپلیکیشن های مذهبی وابسته به شرکت خودمان را تبلیغ میکنیم، شاهد اعتراض کاربران به این تبلیغها هستیم که عنوان میکنند اپلیکیشن شما رایگان نیست و تبلیغ میکنید. یعنی انتظار مخاطب مذهبی صرفاً رایگان خری محصولات مذهبی است. به همین دلیل نرمافزارهای ساده که امکانات کمتری دارند و وابسته به نهادهای دولتی یا حکومتی هستند به مدد همین کمکهای مالی و اعتباری محصولی باکیفیت پایین ارائه میدهند که تصور کیفیت پایین خدمات و محصولات مذهبی را در ذهن مخاطبان عادی ایجاد میکنند.
در انتها آقای شایسته عنوان کردن امروز مخاطبان اپلیکیشن نینوا در سراسر دنیا حضور دارند ما در 25 کشور مخاطب فعال داریم و رسانهای شفاف برای فرهنگ حسینی و مذهب تشیع هستیم. ما در نینوا بیش از 30 هزار محتوای صوتی و تصویری از دهه 40 شمسی تا امروز داریم و امید داریم به یک رسانه قوی در این زمینه تبدیل شویم. نینوا طی یک سال گذشته از حالت مناسبتی خارجشده و امروز به یک اپلیکیشن پویا تبدیلشده که بهصورت ماهانه بیش از 10000 مخاطبان فعال که از اپلیکیشن استفاده میکنند دارد. ما سالانه بیش از 4 میلیارد دقیقه استفاده از محتوای خود را در سراسر دنیاداریم و بهعنوان هدف بعدی خود، تمرکز روی بازار جهانی خواهیم داشت. در این مسیر و با توجه به اینکه اینفلوئنسرهای مذهبی امروز با استفاده از سایر ابزارهای اجتماعی در حال ارتباط با مخاطبان خود هستند آمادهایم همراه مناسبی برای این عزیزان باشیم.
لینک خبر